Picture
Sziasztok és üdvözöllek Benneteket a blogomon! Ha az egészséges életmóddal kapcsolatos érdekes bejegyzésekre vadászol, a lehető legjobb helyen jársz! A blogot pontosan ezért hoztam létre, hogy megoszthassuk egymással a tudatos táplálkozásról, testmozgásról és egészséges táplálkozásról szóló ismereteinket.

Persze nem kell megijedni, nem tisztán ismeretterjesztő blogról lesz szó száraz, csupán informatív tartalommal, időnként ugyekszem majd személyes élményekkel, történetekkel fűszerezni a bejegyzések sorát.

Az első bejegyzés témája is mindjárt ilyesmi lesz, jóllehet csak szegről-végről kapcsolódik közvetlenül a témához, viszont annyira friss az esemény, hogy muszáj megosztanom veletek.

Történt ugyanis, hogy éppen utaztunk haza a férjemmel az autópályán, amikor is egy akkorát kellet fékezni az előttünk haladó vasárnapi vezető miatt, hogy lefejeltem a kesztyűtartót. Elég mulatságos lehetett, jóllehet én nem nevettem ekkorát, mikor utána belenéztem a piperetükrömbe. Mivel az övemet elflejtettem bekapcsolni, a fékezés lendületétől gyakorlatilag beleharaptam az előttem lévő műanyag műszerfalba. Az első pillanatban nem is éreztem a fájdalmat, majd a tükörbe pillantva egyenesen sokkolódtam a látványtól.

A tükörből egy fogatlan némber nézett vissza, mintha csak a Mónika Show-ból lépett volna ki az egyik kultúrált szereplő. Éreztem, hogy nagy a baj, az első metszőfogam gyakorlatilag gyökerestől kitörött. Másnap egyből bejelentkeztem a fogorvosomhoz, a munkahelyemen betegszabadságot kértem. Ilyen mosollyal mégsem mehetek emberek közé – gondoltam.

A fogorvosom felvilágosított, hogy sajnos a fogamnak búcsút inthetek, jóllehet vittem magammal, de már nem lehet visszaültetni a helyére. Marad hát a fogpótlás.

Hosszasan taglaltuk az esetemben szóba kerülhető fogpótlási eljárásokat. A hagyományos módszerek egyszerűbben kivitelezhetők, gyorsabban elvégezhetőek és kevesebbe kerülnek, cserébe az eredmény viszont nem annyira tartós, valamint a szomszédos két teljesen egészséges és ép fogamat is le kellene csiszolni, hogy megtartsák a hidat.

A legjobb megoldás itt Óbudán a fogbeültetés lenne, ehhez ugyanis nem kell károsítani a szomszédos fogakat, mivel a megoldás önhordó: a beültetett titán-implantátum gyakorlatilag mesterséges foggyökérként biztosít stabil alátámasztást az új fognak, íg az elkészült fogpótlás esztétikai megjelenésében és fizikai tulajdonságaiban is teljesen megegyezik az eredeti, természetes fogakkal. Valószínűleg ezt az utat fogom választani, mégha sokáig is tart (majdnem fél év a gyógyulási fázis), és jóval költségesebb is, az eredmény várható élettartama azonban akár 40 év is lehet.


 

  Author

  Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

  Archives

  December 2012

  Categories

  All